Tuotejohtaja Kimmo Mattila hyppäsi IT-alalta kiinteistöjen pariin

26 Jun 2019

Tuotejohtaja Kimmo Mattila hyppäsi IT-alalta kiinteistöjen pariin

Jun 26, 2019

Kimmo Mattila toimii tuotejohtajana kiinteistöalan yritys Granlundilla, jonka ohjelmistobisnes luo kiinteistöjohtamisen ja -ylläpidon järjestelmiä b2b-markkinoille. Kimmo päätyi Granlundille ja kiinteistömaailman pariin noin vuosi sitten työskenneltyään ensin pitkään IT-alalla.

Tuotejohtaminen on Kimmon mielestä erittäin keskeinen osa tuoteorganisaatiota, joten hänestä on hassua, että siihen ei varsinaisesti kouluteta ihmisiä, vaan työhön päädytään muita reittejä. Kimmo itse opiskeli sähkö- ja tietoliikennetekniikkaa sekä tuotantotaloutta TKK:lla ja teki diplomityönsä Nokia Networksille ohjelmistoalustan tuotteistamisesta horisontaalimarkkinoille.

En oikeastaan aluksi edes tunnistanut, että haluan tehdä töitä tällaisten asioiden kanssa. Mutta pikkuhiljaa minulle alkoi kirkastua, mitä tuotteistaminen tarkoittaa, ja ala vei mukanaan, Kimmo muistelee.

Ura löytyi tuotehallinnan parista

Valmistumisen jälkeen Kimmo työskenteli Nokian matkapuhelinpuolella älypuhelinteknologian parissa Customer Operations -tiimissä, joka vastasi asiakasrajapinnasta ja softan toimittamisesta asiakkaille. Työ oli hyvin operatiivinen ja mielenkiintoinen, ja sai Kimmon ymmärtämään, että hänen uransa voisi löytyä tuotehallinnan puolelta.

Vuosi valmistumisen jälkeen hyppäsin tuotehallinnan puolelle ja aloin opetella alaa. Se on poikinut paljon erilaisia aspekteja ja työmahdollisuuksia.

Työ tuotehallinnan puolella houkutteli Kimmoa, sillä hän koki, että se on se paikka, jossa tehdään kaikkein mielenkiintoisimpia asioita. Tuoteorganisaatiossa tuotejohtaminen on koko bisneksen johtamista – se määrittelee sen, mihin suuntaan ollaan menossa.

Tuotejohtamisen parissa pohditaan sitä, mitä tehdään, kenelle, miksi ja miten. Tämä johtaa teknisiin kehitysprojekteihin, projektijohtamiseen ja lopulta liiketoiminnan johtamiseen, myyntiin ja markkinointiin. Toiminnan ydin löytyy tuotejohtamisesta, ja tämä viehättää minua, perustelee Kimmo.

Tuotejohtaja vaihtaa lennosta kontekstista toiseen

Kun Kimmo perjantai-iltapäivänä muistelee työviikkoaan, hänestä tuntuu siltä, kun hän olisi tehnyt vaikka mitä. Tällä hetkellä hänen työhönsä kuuluu pääasiallisesti tuoteroadmapin ja tuotteen sisällön määrittely ja sen suuntaviivojen vetäminen yhdessä asiakasrajapinnan ja tuotekehityksen kanssa. Hänen vastuullaan on tiimi, jossa tehdään muun muassa asiakastukea sekä erilaisia integraatioprojekteja.

Muiden tuotejohtajien tapaan työhön kuuluu kaikki tuotestrategiasta lähtien aina myyntiin ja markkinointiin asti, joten skaala on aika laaja, Kimmo toteaa.

Tuotepäällikön työn suurin haaste on Kimmon mielestä työn monimuotoisuus. Työ koostuu todella monesta osa-alueesta ja sidosryhmästä, joiden kanssa on osattava puhua  hieman eri kielillä. Lisäksi ajankäyttö saattaa aiheuttaa tuotejohtajalle haasteita, sillä työpöydällä voi samaan aikaan olla päätöksiä, jotka koskevat huomista tai seuraavaa kahden vuoden ajanjaksoa.

Asiat vaihtelevat makrotasolta mikrotasolle, ja konteksti saattaa vaihtua lennosta tuotestrategiasta operatiivisiin kysymyksiin. Vauhti on välillä hengästyttävä!

Pienissä yrityksissä on tekemisen meininki

Kimmo vaihtoi hiljattain isosta pörssiyhtiöstä pienempään yritykseen, jonka myötä tapahtui myös yllättävän suuri muutos työympäristössä ja tavassa tehdä työtä. Pienessä yrityksessä on hänen mukaansa parempi tekemisen meininki ja ihmiset vaikuttavat sitoutuneemmalta työhönsä, kuin isommassa yrityksessä.

Toinen iso muutos työn vaihtamisessa oli hyppy toimialalta toiselle: aikaisemmin Kimmo on työskennellyt lähinnä ICT-alan yrityksissä, kun taas nykyinen työnantaja on kiinteistöalan firma, joka kehittää toimialan ohjelmistoja ja digitalisaatiota. Muutos on tuonut työhön uusien asiakkaiden myötä myös uusia haasteita, kun on pitänyt opetella kokonaan uusia tapoja tehdä yhteistyötä ja viestiä kiinteistöalan ihmisten kanssa tutun IT-alan sijaan.

Työpaikan vaihtaminen on ollut todella silmiä avaavaa, sillä uudessa työssä tulee myös asiakkaiden ja markkinoiden vaatimus paljon selvemmin esille. Erilaisten ratkaisujen luominen perustuu nyt ennemminkin markkinoiden imuun ja sieltä lähtevään tarpeeseen. Kiinteistöalalla tarvitaan digitalisaatiota, ja muutoksen vauhti on nyt kova!

Tuotejohtaja iloitsee muiden auttamisesta

Kimmon mielestä parasta tuotepäällikön työssä on se, kun saadaan jokin uusi tekninen ratkaisu toteutettua. Hänestä on hienoa saada olla päättämässä tuotteen uusista teknisistä ominaisuuksista ja nähdä, kuinka tämä ominaisuus lopulta näkee päivänvalon.

Hän toteaa myös, että tuotepäällikön työtä ei tehdä itseään varten, minkä vuoksi asiakkaalle tuotettu arvo ja hyöty on hänelle todella tärkeää.

Se hetki, jolloin asiakas havaitsee meidän tuotteen hyväksi ja tekee ostopäätöksen, tuntuu erittäin hienolta! Lisäksi saan iloa siitä, jos voin tuotteella tehdä loppukäyttäjän elämän helpommaksi: on motivoivaa tietää, että voi työllään auttaa muita ihmisiä. Tuotteen menestyksen ratkaisee se, tykkäävätkö loppukäyttäjät siitä!

Haluaisitko kehittyä ja edetä urallasi kuten Kimmo? Tutustu tuotejohtamisen koulutuksiimme, ja opi entistä paremmaksi työssäsi! Mikäli haluat tietää lisää siitä, millaista tuotejohtajan työ on käytännössä, lue myös Terhin ja Silvan uratarinat.

 

Tuotepäällikkö-blogi

Tuotepäällikkö aloitti kirjoittamisen jo 2011 prodman.fi-sivustolla, josta myös löydät vanhimman  kirjoitukset. Blogi käsittelee laajasti tuotejohtamisen ja -kehityksen aiheita. Myös vieraskirjoitukset ovat tervetulleita.

Share This