Tuotetiimin manifestilla ketteryyttä tekemiseen

29 Feb 2024

Tuotetiimin manifestilla ketteryyttä tekemiseen

Feb 29, 2024

Tuotetiimi auttaa tuoteorganisaatioita ketteröitymään edistämällä yhteistyötä, parantamalla viestintää ja keventämällä liiketoiminnan jämähtäneitä toimintatapoja. Tuotetiimi tuo yhteen tuotteen kannalta tärkeät sidosryhmät: liiketoimintapäättäjän, tuotepäällikön, tuoteomistajan, kehityksen, myynnin, markkinoinnin, toimituksen ja tuen edustajat. 

Tuotetiimi purkaa siiloutuneita rakenteita, parantaa huonoa tiedonkulkua, nopeuttaa päätöksentekoa, poistaa päällekkäisiä vastuita ja lisää tehokasta yhdessä tekemistä. 

Tuotetiimin manifesti on kokoelma periaatteita ja käytännön vinkkejä, jotka auttavat tuotetiimejä parantamaan yhteistyötä, läpinäkyvyyttä ja tehokkuutta. Manifesti korostaa muun muassa ymmärryksen, läpinäkyvyyden, must-win -missioiden, monimutkaisuuden hallinnan ja yhteistyömalleja koskevia periaatteita. Se luo yhteisen suunnan ja päämäärän tuotetiimille, mikä auttaa selkeyttämään tavoitteita ja arvoja. Lisäksi se edistää avoimuutta, läpinäkyvyyttä ja yhteistyötä tuotetiimin sisällä, mikä parantaa kommunikaatiota ja tiimityöskentelyä.

Customer Experience Concept, Happy Businessman holding digital Tablet with a checked box on Excellent Smiley Face Rating for a Satisfaction Survey

Tuotetiimin manifesti:

1. PYRI YMMÄRRYKSEEN: Hyväksymme, että työskentelytavat ja tavoitteet ovat erilaisia ja syystä.  Jokaisella tuotetiimin jäsenellä on jatkuvasti parantuva ymmärrys siitä, miten ja miksi muut työskentelevät niin kuin he työskentelevät.

Käytännön vinkki: Kannusta ja fasilitoi eri ryhmien välistä koulutusta ja tiedonvaihtoa.

2. LÄPINÄKYVYYS JA TIEDONSAANTI: Käytämme kevyitä tuotetiimin-käytäntöjä ja -työkaluja ja jaamme tärkeää ja ajantasaista tietoa säännöllisesti kaikkien tuotetiimin jäsenten kanssa.

Käytännön vinkki: Tuo tuotedokumentaatio kaikkien saataville.  Avoin kulttuuri ja yhteinen kieli voittaa aina dokumentaation. Luo tuotteen digitaalisia ”ohjaamoja” (dashboard) suorituskyvyn ja edistymisen seurantaan.  Vähennä ja vältä staattista ”raportointia”.

3. MUST-WIN MISSIOT: Tunnistamme yhdessä tuotteen elinkaareen liittyvät avaintavoitteet (esim. markkinoille pääsy, merkittävä tuotejulkistus, tuotteen alasajo) ja luomme erikoistiimejä vastaamaan haasteisiin, kun “business as usual”-tekeminen ei riitä.

Käytännön vinkki: Poikkeukselliset tilanteet vaativat poikkeuksellisia toimia.  Muodosta erikoistiimejä, joilla on kirkas tavoite.  Muista vallan ja vastuun tasapaino.

4. KESTÄ MONIMUTKAISUUTTA: Hyväksymme ja ymmärrämme, että monimutkaisuutta ei voi koskaan hallita ja ennakoida riittävän hyvin.  Siksi kehitämme koko ajan tuotetiimin työskentelytapoja joustaviksi, käytännöllisiksi ja keveiksi.

Käytännön vinkki: Näkökulmat ja yksityiskohdat muuttuvat.  Visio pysyy.  Ota muutos avosylin vastaan. 

5. PIENIN MAHDOLLINEN YHTEISTYÖMALLI: Sen sijaan, että lisäisimme vain uusia tehtäviä tiimien ja yksilöiden tehtäväjonoihin, tunnistamme, yhdistämme, siivoamme muualta pois ne tehtävät, jotka tuotetiimin tulee hoitaa yhdessä.  Puramme monimutkaiset prosessit, joita kukaan ei muutenkaan noudata.

Käytännön vinkki: Määritä vähimmäisprosessi, joka toimii. Tee oikein tekeminen ja onnistuminen helpoksi.

Miten voit käyttää tuotetiimin manifestia hyväksi?

Tuotetiimin manifesti toimii työkaluna, joka parantaa tuotetiimin tehokkuutta, yhteistyötä ja sitoutumista. Näin voit vaikuttaa positiivisesti koko tuoteorganisaation toimintaan ja tuotteen menestykseen markkinoilla.

Markku Nurmela

Markku Nurmela

Johtava konsultti

Markku Nurmela on kokenut valmentaja ja konsultti, joka on laittanut lukuisat ideasuppilot, business caset ja tuotestrategiat kuntoon. Yökyöpelinä hän puurtaa iltavuorossa, jotta asiakas varmasti saa tarvitsemansa huolellisesti viimeisteltynä. Yleensä asiakkaat huomaavatkin saaneensa Markulta vähän enemmän kuin tilasivat.

Työnteon lisäksi Markku harrastaa ruuanlaittoa ja koirien kanssa luonnossa liikkumista.  Parhaat ideat usein syntyvätkin raittiissa ulkoilmassa metsän keskellä.

Share This